Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Nadaljuj

•••

BLIŽNJICE

Zapri

Kako lahko najpreprosteje pridem do poslovne kartice?

Oglasite se v najbližji poslovalnici banke, kjer izpolnite pristopnico za izdajo kartice in oddate potrebno dokumentacijo.

Kaj poslovna American Express kartica omogoča in kje se uporablja?

Poslovna American Express kartica omogoča nakup blaga in storitev na več kot 26.000 prodajnih mestih v Sloveniji in na več milijonov prodajnih mest v tujini ter dvig gotovine na bankomatih in bančnih poslovalnicah z oznako American Express.
Več o poslovni American Express kartici si lahko preberete na spletni strani
American Express.

Kaj lahko za varno plačevanje s poslovno kartico storim sam?

Svetujemo vam, da za zagotovitev varnosti pri poslovanju s plačilnimi karticami upoštevati sledeče:

 • bodite pazljivi pri posredovanju številke kartice, njenega datuma veljavnosti in CSC kode,
 • ovojnico s prejetim PIN-om uničite, PIN si zapomnite in ga ne povejte nikomur,
 • če si PIN-a ne morete zapomniti, kartice in lista z zapisanega PIN-a ne nosite skupaj,
 • kartica je neprenosljiva, zato lahko storitve z njo opravljate samo vi,
 • s kartico ravnajte skrbno, vedno jo imejte pri sebi in je ne puščajte v avtu, garderobi in na drugih mestih - tudi kadar plačujete, jo imejte  pred očmi,
 • pred podpisom potrdila o nakupu preverite znesek, ki ga podpisujete,
 • praznih obrazcev ali potrdil ne podpisujte,
 • na internetnih straneh zahtevane številke vpišite le takrat, ko ste se odločili za nakup,
 • na prodajnih mestih in bankomatih pazite, da nihče ne vidi vašega PIN-a.

Kako se uporablja poslovna American Express kartica?

Ob prejemu poslovne American Express kartice prejmete tudi štirimestno osebno številko PIN, ki jo uporabljate pri dvigu gotovine. Kartica ima vnaprej določen mesečni limit (okvir porabe) ter limit za nakup na obroke.
Obveznosti, ki nastanejo z uporabo poslovne American Express kartice poravnavate enkrat mesečno z univerzalnim plačilnim nalogom.
Obvestila o dodatnih ugodnostih in informacije o stanju na računu lahko imetnik spremlja na spletni strani
American Express.

Kako se preračunava vrednost plačil v tujih valutah?

Obračun stroškov v tuji valuti se opravlja v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja z American Express kartico. Stroški iz naslova uporabe kartice v tuji valuti bodo preračunani v eure (EUR). Če preračun opravi American Express in če zakon ne določa drugače, American Express uporabi prodajni medbančni (interbank) tečaj na zadnji delovni dan preden je strošek procesiran s strani American Expressa. Znesek preračunane plačilne transakcije se poveča za nadomestilo/provizijo zaradi stroškov obdelave v višini 3,02%.
Vsi stroški v tuji valuti, ki niso izraženi v ameriških dolarjih (USD), se na dan obdelave v obračunskem centru American Expressa najprej preračunajo v ameriške dolarje (USD). Če so stroški preračunani s strani tretje osebe pred prispetjem stroškov v American Express, tečaj določi tretja oseba.

Ali sta na prodajnih mestih določena najnižji in najvišji znesek plačila?

V pogodbi s prodajnim mestom se najnižji ali najvišji znesek plačila praviloma ne določata. Najvišji znesek je odvisen od višine prostega zneska mesečnega limita. Pri nakupu na obroke prodajno mesto lahko samo določi minimalni znesek nakupa oziroma minimalni mesečni znesek nakupa.

Ta mesec mi zapade kartica. Kje dobim novo?

American Express kartice imajo tri letno veljavnost. Po poteku veljavnosti plačilne kartice oziroma v drugi polovici meseca pred zapadlostjo kartice, lahko uredite zamenjavo kartice v vaši poslovalnici Banke Koper. Veljavnost plačilne kartice je odtisnjena na sprednji strani kartice pod številko kartice. Vsaka plačilna kartica velja do zadnjega dne v mesecu, ki je odtisnjen na kartici.

Na primer odtis na sprednji strani kartice »Velja do/Valid thru 04/16« pomeni, da veljavnost plačilne kartice poteče 30. aprila 2016, novo kartico pa lahko prevzamete v poslovalnici že od 15.3.2016 dalje.

Kaj lahko za varno plačevanje s poslovno kartico storim sam?

Svetujemo vam, da za zagotovitev varnosti pri poslovanju s plačilnimi karticami upoštevati sledeče:

 • ovojnico s prejetim PIN-om uničite, PIN si zapomnite in ga ne povejte nikomur,
 • bodite pazljivi tudi pri posredovanju številke kartice, njenega datuma veljavnosti in CVV kode,
  če si osebne številke ne morete zapomniti, kartice in lista z zapisano kodo ne nosite skupaj, 
  kartica je osebna, zato lahko storitve z njo opravljate samo vi,
  s kartico ravnajte skrbno, vedno jo imejte pri sebi in je ne puščajte v avtu, garderobi in na drugih mestih - tudi kadar plačujete, jo imejte pred očmi,
  pred podpisom nakupa preverite znesek, ki ga podpisujete, 
  praznih obrazcev ali potrdil ne podpisujte,
  na internetnih straneh zahtevane številke vpišite le takrat, ko ste se odločili za nakup,
  na prodajnih mestih in bankomatih pazite, da nihče ne vidi vaše osebne številke PIN.

Ali je na prodajnih mestih določen najnižji in najvišji znesek plačila?

Pri plačilih na prodajnih mestih ni določenega najnižjega ali najvišjega zneska plačila. Najvišji znesek je odvisen od višine vašega prostega zneska mesečnega limita.

Zakaj je spletno nakupovanje s storitvijo

Storitev "Verified by Visa" predstavlja pomembno novost pri opravljanju nakupov v spletni trgovini, saj odpravlja dvome glede varnosti pri plačevanju s plačilnimi karticami preko interneta. Imetnik kartice se v spletni trgovini ne predstavlja več s številko kartice, ampak z enkratno osebno številko, ki jo s pomočjo posebne naprave ustvari mikroprocesorska kartica. "Verified by Visa" zagotavlja varnost tudi trgovcem, ki svoje blago ali storitve prodajajo preko interneta.

Več o storitvi "Verified by Visa" in prijavi za varno internetno poslovanje si lahko preberete na strani sistema Activa.

Zakaj so kartice Banke Koper pametne kartice?

Vse plačilne kartice, ki jih izdaja Banka Koper so pametne kartice, ki upoštevajo  vse najnovejše standarde družb MasterCard in Visa na področju varnosti. V Banki Koper smo razvili pametne kartice, ki:

 • omogočajo varno nakupovanje in varen dvig gotovine,
 • zagotavljajo sredstvo za identifikacijo pri vstopu v spletne portale ter pri elektronskih transakcijah, 
  so nosilec podatkov za digitalna potrdila in drugih pomembnih podatkov za osebno ali poslovno rabo, 
  zagotavljajo neprimerno večjo varnost poslovanja tako na bankomatih in POS terminalih, kot tudi na svetovnem spletu.

 Vse o pametnih karticah si lahko preberete na strani Activa.

Na kakšen način poteka bremenitev računa ob uporabi kartice Activa-Visa Business Electron?

Za obveznosti, ki izhajajo iz poslovanja s to kartico, ste bremenjeni na poslovnem računu dnevno oziroma na dan opravljenega nakupa. O opravljenem prometu vas banka redno obvešča z izpisom prometa na poslovnem računu po pošti ali preko elektronske pošte. Ob nakupih uporabljate kartico izključno na POS terminalih, kar omogoča visoko stopnjo zaupanja pri poslovanju zaradi neposredne avtorizacije.

Kaj kartica Obrtnik Activa-Visa Business Electron omogoča in kje se uporablja?

Kartica Obrtnik Activa Visa Business Electron se uporablja:

 • kot mednarodno uporabna kartica v kombinaciji kartičnega sistema Activa in Visa,
 • kot identifikacijska kartica za poslovanje v banki za vpogled v stanje na računu, dvig gotovine na bančnih okencih, izvrševanje plačil, prenos sredstev na druge račune v banki in ostalih bank, ostale bančne storitve,
  za plačilo blaga in storitev preko POS terminala na prodajnih mestih z oznako Activa in Visa Electron v Sloveniji in na prodajnih mestih z oznako Visa Electron v tujini,
  za dvig gotovine na bankomatih v Sloveniji in v tujini,
  pri spletnem plačevanju in plačevanju v okoljih, kjer kartica ni fizično prisotna (kataloška prodaja, hotelske rezervacije...),
  kot nadgradnja obstoječe bančne kartice Activa-Visa Business Electron z ugodnostmi kartic Obrtnik - za identifikacijo v okviru storitev OZS, za nakup blaga in storitev na prodajnih mestih "Mreža popustov obrtnik-obrtniku" ter za koriščenje ugodnosti partnerjev in sponzorjev kartice Obrtnik.

Kako se uporablja poslovna kartica?

Ob prejemu poslovne kartice Activa-Visa prejmete tudi štirimestno osebno številko PIN. PIN uporabljate pri poslovanju na bankomatih in ob nakupovanju na prodajnih mestih s POS terminalom, ki zahteva vnos PIN-a zaradi identifikacije (vsi POS terminali, ki so opremljeni s tehnologijo pametnih kartic zahtevajo vnos PIN-a). Poleg tega prejmete tudi obvestilo o višini dnevnih in mesečnih zneskov porabe pri poslovanju s kartico. Plačila na prodajnih mestih in dvigi gotovine se opravljajo v višini zneskov porabe.

Kartica velja 4 leta.

Kako lahko najpreprosteje pridem do poslovne kartice?

Oglasite se pri svojem skrbniku v poslovalnici banke, kjer izpolnite vlogo in oddate potrebno dokumentacijo.

Kako se preračunava vrednost plačil v tujih valutah?

Če posamezno plačilo ni bilo opravljeno v valuti evro, se znesek iz tuje valute v evre preračuna na podlagi posebej določenih MasterCard tečajev, ki so veljavni na dan obračuna v tujini.

Kaj je kartična varnostna številka CVC?

CVC je posebna trimestna številka, zapisana na podpisnem traku na hrbtni strani kartice, ki se uporablja pri plačilu prek interneta. Za varnejše poslovanje s CVC varnostno številko veljajo enaka priporočila kot za poslovne kartice.

Kaj lahko za varno plačevanje s poslovno kartico storim sam?

Svetujemo vam, da za zagotovitev varnosti pri poslovanju s plačilnimi karticami upoštevati sledeče:

 • ovojnico s prejetim PIN-om uničite, PIN si zapomnite in ga ne povejte nikomur,
 • bodite pazljivi tudi pri posredovanju številke kartice, njenega datuma veljavnosti in CVV kode,
 • če si osebne številke ne morete zapomniti, kartice in lista z zapisano kodo ne nosite skupaj,
 • kartica je osebna, zato lahko storitve z njo opravljate samo vi,
 • s kartico ravnajte skrbno, vedno jo imejte pri sebi in je ne puščajte v avtu, garderobi in na drugih mestih - tudi kadar plačujete, jo imejte pred očmi,
 • pred podpisom nakupa preverite znesek, ki ga podpisujete, 
 • praznih obrazcev ali potrdil ne podpisujte,
 • na internetnih straneh zahtevane številke vpišite le takrat, ko ste se odločili za nakup,
 • na prodajnih mestih in bankomatih pazite, da nihče ne vidi vaše osebne številke PIN.

Ali je na prodajnih mestih določen najnižji in najvišji znesek plačila?

Pri plačilih na prodajnih mestih ni določenega najnižjega ali najvišjega zneska plačila. Najvišji znesek je odvisen od višine vašega prostega zneska mesečnega limita.

Zakaj je spletno nakupovanje s storitvijo

Storitev "Verified by Visa" predstavlja pomembno novost pri opravljanju nakupov v spletni trgovini, saj odpravlja dvome glede varnosti pri plačevanju s plačilnimi karticami prek interneta. Imetnik kartice se v spletni trgovini ne predstavlja več s številko kartice, ampak z enkratno osebno številko, ki jo s pomočjo posebne naprave ustvari mikroprocesorska kartica. "Verified by Visa" zagotavlja varnost tudi trgovcem, ki svoje blago ali storitve prodajajo prek interneta.

Več o storitvi "Verified by Visa" in prijavi za varno internetno poslovanje si lahko preberete na strani sistema Activa.

Zakaj so kartice Banke Koper pametne kartice?

Vse plačilne kartice, ki jih izdaja Banka Koper so pametne kartice, ki upoštevajo  vse najnovejše standarde družb MasterCard in Visa na področju varnosti. V Banki Koper smo razvili pametne kartice, ki:

 • omogočajo varno nakupovanje in varen dvig gotovine,
 • zagotavljajo sredstvo za identifikacijo pri vstopu v spletne portale ter pri elektronskih ransakcijah,
 • so nosilec podatkov za digitalna potrdila in drugih pomembnih podatkov za osebno ali poslovno rabo,
 • zagotavljajo neprimerno večjo varnost poslovanja tako na bankomatih in POS terminalih, kot tudi na svetovnem spletu.
 • Vse o pametnih karticah si lahko preberete na strani Activa.

Za katere namene in kje se lahko uporablja poslovna kartica Activa Visa?

Poslovna kartica Activa Visa je namenjena plačilu reprezentančnih, potovalnih in drugih poslovnih stroškov. Uporablja se na prodajnih mestih, bankomatih in ob dvigu gotovine v bankah po vsem svetu. Kartica omogoča plačilo blaga in storitev na prodajnih mestih z oznako Activa in Visa. Prav tako omogoča dvig gotovine na bankomatih in v bankah z oznako Visa.

S katerimi plačilnimi karticami se lahko registriram na PayPal in kje dobim aktivacijsko kodo?

Registracija na PayPal je možna z naslednjimi plačilnimi karticami Banke Koper:

 • Activa MasterCard (navadna, zlata in poslovna),
 • Activa Visa (navadna, zlata in poslovna),
 • predplačilna MOJA Activa Visa Electron in
 • Activa Visa Business Electron.

Aktivacijsko kodo za PayPal račun dobite v pregledu prometa plačilne kartice s katero ste se registrirali na PayPal. Aktivacijska koda je zapisana v besedilu namena transakcije, ki ste jo opravili ob registraciji na primer »EL-PP*1234CODE«. Znesek transakcije za katerega ste bremenjeni ob registraciji je praviloma nizek, in sicer 1,00 EUR ali 1,50 EUR. Pomembno je, da ima imetnik pri registraciji na PayPal razpoložljiva sredstva na transakcijskem računu ali predplačilni kartici oziroma prost limit na kreditni kartici, v nasprotnem primeru registracija na PayPal ni možna.

Vse ostale informacije glede storitev PayPal dobite na spletni strani https://www.paypal.com/si .

Ta mesec mi zapade kartica. Kje dobim novo?

Plačilne kartice Banke Koper imajo štiri oziroma tri letno veljavnost. Po poteku veljavnosti plačilne kartice oziroma v drugi polovici meseca pred zapadlostjo kartice, lahko uredite zamenjavo kartice v vaši poslovalnici Banke Koper. Veljavnost plačilne kartice je odtisnjena na sprednji strani kartice pod številko kartice (PAN). Vsaka plačilna kartica velja do zadnjega dne v mesecu, ki je odtisnjen na kartici.

Na primer odtis na sprednji strani kartice »Velja do/Valid thru 04/16« pomeni, da veljavnost plačilne kartice poteče 30. aprila 2016, novo kartico pa lahko prevzamete v poslovalnici že od 15.3.2016 dalje.

Kaj je limit porabe na kartici in kaj je dnevni limit porabe na kartici?

Limit porabe na kartici je mesečni limit porabe do katerega lahko imetnik kartice posluje s kartico. Pri vseh debetnih plačilnih karticah Banke Koper je mesečni limit porabe določen v okviru razpoložljivih sredstev na transakcijskem računu oziroma sredstev na predplačilni kartici. Pri vseh karticah z zamikom plačila pa se mesečni limit porabe določi na podlagi letnih prilivov posameznega imetnika.

Dnevni limiti na kartici so limiti v okviru katerih lahko imetnik kartice posluje s kartico v posameznem dnevu. Najvišji znesek dnevnega limita je omejen z zneskom limita porabe na kartici. Določajo se naslednji dnevni limiti na kartici:

 • Limit nakupov na POS terminalu: dnevni znesek nakupov na prodajnih mestih,
 • Limit nakupov na spletu: dnevni znesek nakupov na spletnih prodajnih mestih,
 • Limit dvigov gotovine na bankomatu: dnevni znesek dviga gotovine na bankomatih,
 • Limit dvigov gotovine na POS terminalu: dnevni znesek dviga gotovine na okencih bank.