Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Nadaljuj

•••

BLIŽNJICE

Zapri

Katere dobe vezave lahko izberete v okviru kratkoročnih depozitov?

Na izbiro imate pester nabor ročnosti depozitov: depozit do 30 dni, od 31 do 60 dni, od 61 do 90 dni, od 91 do 180 dni, od 181 do 270 dni in od 271 dni do 1 leta.

Ali so sredstva depozita varna?

Sredstva depozita, na podlagi sklenjene pogodbe o depozitu, spadajo v sistem zajamčenih vlog, ki je urejen z Zakonom o bančništvu.  Od 1. 1. 2011 so vse vaše vloge v posamezni banki ali hranilnici s sedežem v Sloveniji zajamčene do zneska 100.000 EUR.

V sistem zajamčenih vlog spadajo sredstva pravnih oseb, ki se po Zakonu o gospodarskih družbah, uvrščajo med majhne družbe. Medtem ko sredstva pravnih oseb, ki se uvrščajo med srednje in velike družbe ter sredstva nekaterih drugih družb (pokojninski skladi ipd.) v sistem zajamčenih vlog ne spadajo.

Podrobneje o jamstvu za vloge v bankah in hranilnicah si lahko preberete v dokumentu Obvestilo o jamstvu za vloge v bankah in hranilnicah.

Ali so sredstva depozita varna?

Skladno z Zakonom o sistemu jamstva za vloge so sredstva depozita zajamčena do višine 100.000 EUR. Podrobnejše informacije lahko pridobite v poslovalnicah banke, pri svojem skrbniku in na spletni strani Banke Slovenije www.bsi.si – Jamstvo za vloge v bankah.

Kako se zavarujete pred tveganjem, da banka zniža spremenljivo obrestno mero?

Če se spremeni obrestna mera dolgoročnega depozita, ki se obrestuje po spremenljivi obrestni meri, lahko v 15 dneh od objavljene spremembe, od pogodbe odstopite. O pogojih za odstop od pogodbe se dogovorimo ob sklenitvi pogodbe o vezavi sredstev.

Kako boste obveščeni o spremembi obrestne mere pri depozitih, ki se obrestujejo po spremenljivi obrestni meri?

Ob vsaki spremembi obrestnih mer, le-to navedno na naših straneh in v vseh naših poslovalnicah.

Ali lahko sami izberemo način obrestovanja dolgoročnega depozita?

Način obrestovanja dolgoročnega depozita izberete ob sklenitvi depozitne pogodbe. Pri vezavi sredstev za obdobje do 3 let lahko izbirate med:

  • fiksno obrestno mero, ki se v času veljavnosti depozitne pogodbe ne spreminja in
  • spremenljivo obrestno mero, ki pa se spreminja.

Sredstva dolgoročnega depozita za obdobje nad 3 leta pa se obrestujejo po spremenljivi obrestni meri.

Katere dobe vezave lahko izberete med dolgoročnimi depoziti?

Dolgoročno depozitno pogodbo lahko sklenemo za naslednja obdobja: nad 1 leto do 2 leti, nad 2 leti do 3 leta, nad 3 leta do 5 let ter za obdobje nad 5 let.

Ali so sredstva depozita varna?

Skladno z Zakonom o sistemu jamstva za vloge so sredstva depozita zajamčena do višine 100.000 EUR. Podrobnejše informacije lahko pridobite v poslovalnicah banke, pri svojem skrbniku in na spletni strani Banke Slovenije www.bsi.si – Jamstvo za vloge v bankah.
 

Kako se obrestujejo vezana sredstva?

Vezana sredstva se obrestujejo po medsebojno dogovorjeni obrestni meri.

Pri kratkoročnih evrskih depozitih ter kratkoročnih depozitih v tuji valuti, sklenjenih za obdobje do 1 leta ter pri dolgoročnih evrskih depozitih, je obrestna mera fiksna, kar pomeni, da se v času trajanja pogodbe o depozitu ne spreminja.
Pri dolgoročnih depozitih v tuji valuti je obrestna mera spremenljiva.

Kako se zavarujemo pred tveganjem, da banka zniža spremenljivo obrestno mero?

Če se spremeni obrestna mera dolgoročnega depozita, ki se obrestuje po spremenljivi obrestni meri,  lahko v 15 dneh od objavljene spremembe, od pogodbe odstopite. O pogojih za odstop od pogodbe se dogovorimo ob sklenitvi pogodbe o vezavi sredstev.

Kako bomo obveščeni o spremembi obrestne mere pri depozitih, ki se obrestujejo po spremenljivi obrestni meri?

Ob vsaki spremembi obrestnih mer, le-to objavimo na naših straneh in v vseh naših poslovalnicah.