Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Nadaljuj

•••

BLIŽNJICE

Zapri

Banka IN

Prijava za komitente Intese Sanpaolo Bank.

Hitrejše opravljanje mednarodnih transakcij, izvršitev že naslednji dan po prejemu plačilnega naloga.

Enotna tarifa za domače in čezmejne plačilne transakcije v valuti EUR.

Pri domačih in čezmejnih plačilnih transakcijah plačnik in prejemnik plačila poravnata vsak svoje stroške izvršitve plačilne transakcije.

Izvršitev UPN pri nas za upokojence le 0,39 EUR.

Ugodne tarife

Nudimo vam ugodnejše tarife za:

 • plačila, opravljena prek spletne in mobilne Banke IN,
 • plačila na račune, odprte pri Intesi Sanpaolo Bank ali bančni skupini Intesa Sanpaolo.

Posredovanje plačilnega naloga

Plačilni nalog lahko posredujete na enega od naslednjih načinov:

 • prek spletne Banke IN,
 • prek mobilne Banke IN,
 • z oddajo v poslovalnici Intese Sanpaolo Bank,
 • prek bankomata z uporabo storitve Depozit,
 • z uporabo Infotela.

Vse kar morate vedeti o plačilnem prometu

Na kakšen način lahko pošljem banki plačilni nalog?

Nalog za plačilo lahko banki pošljete prek Banke IN, prek bankomata z uporabo storitve Depozit v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja s pametno plačilno kartico Activa Visa Inspire, z uporabo Infotela v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja z Banko IN, z uporabo Mobilne Banke IN ter klasično v poslovalnici banke.

Kako izpolnim plačilni nalog?

Obvezni podatki, ki jih morate posredovati banki na plačilnem nalogu za domačo plačilno transakcijo, so naslednji:

 • enolična identifikacijska oznaka prejemnika plačila (transakcijski račun zapisan v obliki IBAN),
 • naziv in naslov prejemnika plačila,
 • namen plačilne transakcije,
 • znesek in valuta plačilne transakcije,
 • strukturirana referenca SI,
 • koda namena plačilne transakcije,
 • izbira nujnosti plačilnega naloga.

Obvezni podatki, ki jih morate posredovati banki na plačilnem nalogu pri plačilnih transakcijah dvig in polog:

 • vaša enolična identifikacijska oznaka,
 • znesek in valuta plačilne transakcije.

Obvezni podatki, ki jih morate posredovati banki na plačilnem nalogu za čezmejno plačilno transakcijo, so naslednji:

 • enolično identifikacijsko oznako prejemnika plačila (BIC kodo (bančna identifikacijska koda) in številka računa zapisana v obliki IBAN),
 • naziv, naslov, kraj in država prejemnika plačila.

Obvezni podatki, ki jih morate posredovati banki na plačilnem nalogu za drugo plačilno transakcijo, so naslednji:

 • enolično identifikacijsko oznako prejemnika plačila (BIC kodo (bančna identifikacijska koda) in številka računa oz. številka računa zapisana v obliki IBAN za plačila v države, ki uporabljajo IBAN),
 • naziv, naslov, kraj in država prejemnika plačila.

Obvezni podatki, ki jih morate posredovati banki na plačilnem nalogu za enkratno plačilno transakcijo, so naslednji:

 • enolično identifikacijsko oznako prejemnika plačila (BIC kodo (bančna identifikacijska koda), številka računa zapisana v obliki IBAN oz. številka računa),
 • naziv, naslov, kraj in država prejemnika plačila.
   

Če plačilni nalog za čezmejno plačilno transakcijo v EUR ne bo vseboval številko računa prejemnika plačila v obliki IBAN, bo banka izvršitev plačilnega naloga zavrnila, kar se šteje, da banka vašega plačilnega naloga ni prejela.
 

Če banka prejme plačilni nalog za čezmejno plačilno transakcijo s številko računa prejemnika plačila v obliki IBAN, kateremu ni mogoče določiti ustrezne BIC kode banke prejemnika plačila, bo banka izvršitev plačilnega naloga zavrnila, kar se šteje, da banka vašega plačilnega naloga ni prejela. 

Če banka prejme plačilni nalog za drugo plačilno transakcijo v državo, ki uporablja IBAN in plačilni nalog številko računa prejemnika plačila v obliki IBAN ne vsebuje, vas bo banka opozorila in izvršila plačilni nalog le, če boste podali soglasje za izvršitev. Banka bo zaračunala nadomestilo skladno z veljavno Tarifo banke in morebitne stroške tuje banke.

Katere podatke moram sporočiti svojemu poslovnemu partnerju?

Poslovnemu partnerju sporočite naslednje podatke:

 • vašo številko transakcijskega računa v obliki IBAN (IBAN se nahaja na izpiskih o prometu in stanju)
 • BIC kodo (BAKOSI2X)
 • vaš naziv in naslov
 • naziv in naslov banke Banka Intesa Sanpaolo d.d., Pristaniška 14, 6502 Koper

Kakšna je razlika med čezmejno plačilno transakcijo in drugo plačilno transakcijo?

Čezmejna plačilna transakcija je plačilna transakcija v valuti države članice (evro (EUR), britanski funt (GBP), danska krona (DKK), norveška krona (NOK), švicarski frank (CHF), češka krona (CZK), madžarski forint (HUF), švedska krona (SEK), poljski zlot (PLZ) in hrvaška kuna (HRK)) ali v valuti tretje države (ameriški dolar (USD), japonski jen (JPY), avstralski dolar (AUD) in kanadski dolar (CAD), ki jo opravita plačnik in prejemnik plačila na območju različnih držav članic Evropske unije ali držav podpisnice Sporazuma o ustanovitvi Evropskega gospodarskega prostora.

Druga plačilna transakcija je plačilna transakcija, ki se izvrši v kateri koli valuti, v kateri banka posluje, če se plačilna transakcija izvrši s prenosom denarnih sredstev med najmanj eno banko, ki opravlja plačilne storitve na območju Republike Slovenije in banko, ki opravlja plačilne storitve na območju tretje države.

Kaj je enkratna plačilna transakcija?

Enkratna plačilna transakcija je dvig ali prenos denarnih sredstev prek banke, ki ga odredi plačnik, pri čemer je izvršitev te plačilne transakcije neodvisna od osnovnih obveznosti med plačnikom in prejemnikom plačila.

Kako zagotovim kritje za izvršitev enkratne plačilne transakcije?

Plačnik zagotovi kritje, če v trenutku predložitve plačilnega naloga banki izroči gotovino za izvršitev plačilne transakcije ter tudi za poplačilo nadomestil.

Ali lahko posredovan plačilni nalog prekličem?

Da, plačilni nalog lahko prekličete pod pogojem, da za znesek plačilne transakcije še ni bil obremenjen vaš transakcijski račun.

V kolikor je bil vaš transakcijski račun že obremenjen, si bo banka v razumnih mejah prizadevala izvršiti preklic plačilne transakcije sama ali v sodelovanju s prejemnikovo banko. Banka ne jamči, da bo kljub prizadevanju uspela vam povrniti znesek izvršene plačilne transakcije. Zahtevo za preklic plačilnega naloga morate banki posredovati pisno.

Za postopke preklicev plačilnega naloga zaračuna banka nadomestilo skladno z vsakokrat veljavno Tarifo Banke.

Kaj pomenijo kratice SHA, OUR in BEN?

SHA (share–deljeni) – plačnik plača nadomestila, ki mu jih zaračuna banka, prejemnik plačila pa plača nadomestila, ki mu jih zaračuna njegova banka in morebitna nadomestila, ki mu jih zaračuna posredniška banka.

OUR (our-naši) – vsa nadomestila v zvezi s plačilno transakcijo nosi plačnik, torej je obremenjen za nadomestilo, ki mu ga zaračuna banka kot tudi nadomestila, ki prejemniku plačila zaračuna njegova banka in morebiti posredniška banka.

BEN (beneficiary-prejemnik plačila) – vsa nadomestila v zvezi s plačilno transakcijo nosi prejemnik plačila.

Za izvršeno domačo ali čezmejno plačilno transakcijo v kateri koli valuti, v kateri banka posluje, plačnik plača nadomestila, ki mu jih zaračuna banka. Prejemnik plačila pa plača nadomestila, ki mu jih zaračuna njegova banka ter morebitna nadomestila, ki mu jih zaračuna posredniška banka.
Za izvršeno čezmejno plačilno transakcijo v valuti države članice ali v valuti tretje države v državo, ki ni država članica, ter za izvršeno drugo plačilno transakcijo se nadomestila zaračunajo v skladu s podatkom o plačniku nadomestil na plačilnem nalogu (tj SHA, OUR ali BEN). 

Kaj je Uredba 924/2009 in Uredba 260/2012 ter kakšen pomen imata za plačilni promet?

Cilj Uredbe št. 924/2009 o čezmejnih plačilih v Skupnosti je izboljšati storitev čezmejnih plačil in predvsem njihovo učinkovitost, omogočiti predvsem potrošnikom ter malim in srednjim podjetjem hitrejša, zanesljivejša in cenejša nakazila z enega na drugi konec EU.


Uredba (EU) št, 260/2012 o uvajanju tehničnih in poslovnih zahtev za kreditne prenose in direktne bremenitve v evrih in o spremembi Uredbe (ES) št. 924/2009 določa pogoje in pravila izvrševanja plačilnih storitev vam in bankam znotraj EU.

Skladno z Uredbo št. 260/2012 so nadomestila, ki vam jih banka zaračuna za čezmejne plačilne transakcije v EUR enaka kot nadomestila, ki vam jih banka zaračuna za domače plačilne transakcije.

Kje lahko opravim plačilno transakcijo?

V poslovalnicah Intese Sanpaolo Bank:

Zemljevid poslovalnic

Prek spletne in mobilne Banke IN:
 

Banka IN